Tiyatro üzerine akademik incelemeleri ve tiyatro eserleriyle tanıdığımız Yazar Fatma Gülâra Işık Tuğcu şimdi de yaşamın boğuntusu içinde sıkışıp kalmış insanların içsel yolculuklarını, verili sistemle hesaplaşmalarını konu alan Bir Ağacın Bütün Kuşları adlı öykü kitabıyla, okurlarıyla buluşuyor.
“Bir Ağacın Bütün Kuşları” , kadınların, gençlerin, yaşlıların, emekçilerin sorunlarına minimalist ama gerçekçi bir ayna tutuyor.
Öykülerinde özgür kadın duyarlılığını bir an bile terk etmeyen yazar, gündelik gibi gözüken ama insanın var oluşun örseleyen yaşanmışlıkların insan psikolojisinde yarattığı çatlakların kıvrımında ustalıkla dolaştırıyor kalemini. Her karakterde çatışkıları ve çaresizliği içinde yolunu arayan insanın çıkışsızlığını yaşatıyor.
Yazar Fatma Gülara Işık Tuğcu’nun çalışmasına kitabevleri ve internet sitelerinden ulaşabilirsiniz.
Fatma Gülara Işık Tuğcu kimdir?
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden 2001 yılında mezun oldu. Aynı üniversitenin Eğitim Fakültesinden İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Formasyonu aldı. Üniversite yıllarında, Adana Devlet Tiyatrosu’nda yardımcı oyuncu olarak profesyonel tiyatro yaşamına başladı. Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı’na devam etti. Adana Şehir Tiyatrosu ve ardından farklı özel tiyatroda oyunculuk, reji asistanlığı, sahne amirliği yaptı. Londra, Golders Green College’de dil eğitimi aldı.
2012 yılında Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalında başladığı lisans eğitimini, ‘Federico Garcia Lorca’nın Oyunlarında Kadın Karakterlerin Kadın Sorunsalı Bağlamında İncelenmesi’ bitirme tezi ile tamamladı. Lisans stajını Adana Devlet Tiyatrosu’nda, ‘Bir Şehnaz Oyun’ adlı oyunda, Reji Asistanı ve Dramaturg olarak yaptı. Yazıp yönettiği ‘Karanlığa Fener’ adlı oyun, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 26. Genç Günler Tiyatro Festivali, kapsamında sahnelendi. Yazıp yönettiği ‘Genleşme’ adlı kısa film, Akdeniz Üniversitesi Sinema Topluluğu 5. Kısa Film Festivali, kapsamında gösterime girdi. “Aslı Gibidir” adlı öyküsü, Kadın Yazarlar Derneği’nin yayımladığı, ‘Ayna Ayna Söyle Bana Yüzleşme Öyküleri’, öykü seçkisi kitabında yer aldı. Farklı dönemlerde devlet okullarında sınıf öğretmenliği, özel okullarda Yaratıcı Drama öğretmenliği yaptı. Yetişkinlere ve çocuklara yönelik Yaratıcı Yazarlık atölyeleri düzenledi.
Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalından ‘Jean Genet’in Oyunlarında Cinselliğin İnşası: Balkon ve Sıkıgözetim Oyunlarında Hegemonik Erkeklik’ başlıklı yüksek lisans tezi ile 2019 yılında mezun oldu.
Farklı dergilerde öykü, makale ve tiyatro eleştirileri yayımlandı. Tiyatro Eleştirmenleri Birliği ve Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği üyesidir.
“Jean Genet Oyunlarında Cinselliğin İnşası” çalışması ŞYK Kitap’tan, Toplu Oyunları 1/ Geceye Gelin, Karanlığa Fener, Sevgili Mayra; Mitos Boyut Yayınları’dan yayımlandı.