
Adana’da inşaat mühendisi, mimar ve inşaat teknikerlerine yönelik hasar tespit eğitimi düzenlendi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Afet Hasarları Tespiti Daire Başkanlığı ve Adana Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesinin birlikte düzenlediği Hasar Tespit Eğitimi, Adana Ticaret Odası Konferans salonunda gerçekleştirildi.
Eğitim, İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Afet Hasarları Tespiti Daire Başkanı Tuğrul Söylemez’in açılış konuşmaları ile başladı.
Hıdır Çak konuşmasında; Türkiye’de yaşanan afetlerin yaklaşık %70’inin deprem ve taşkınlardan oluştuğunu; ancak depremlerin yarattıkları tahribat ve sebep oldukları ölüm oranları açısından, diğer afet türlerinin %60 ile açık ara önünde bulunduğunu belirtti. Çak; bu veriler ışığında bu yıkıcı depremlere hazırlıklı olunabilmesi için Bütünleşik Afet Yönetimi; Risk ve Zarar Azaltma, Hazırlık, Müdahale ve İyileştirme çalışmalarının büyük önem arz ettiğini söyleyerek; Hasar tespitinin iyileştirme çalışmaların önemli ayağı olduğunu vurguladı.
Tuğrul Söylemez de konuşmasında; bulunduğumuz coğrafyanın bir deprem bölgesi olduğunu belirterek, hasar tespitinin önemini anlattı. Kahramanmaraş depremleri döneminde yapılan çalışmalardan da söz eden Söylemez; çalışmaların geliştirilerek bir sonraki depremlere hazırlıkları da içerdiğini belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki, Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ar. Gör. Yiğit Berat Kaya ve İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Cem Demir tarafından gün boyu süren hasar tespit eğitimi başladı.
İnşaat mühendisi, mimar ve inşaat teknikerlerine yönelik eğitimde, çok sayıda katılımcı yer aldı. Oldukça verimli ve interaktif geçen eğitimde, her bölümün sonunda katılımcılar eğitmenlere sorularını yönelttiler.