DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Adana çevrede sınıfta kaldı: “Ağaç olduk, kesildik Yaşar Kemal’de”

Yayınlanma Tarihi : Google News
Adana çevrede sınıfta kaldı: “Ağaç olduk, kesildik Yaşar Kemal’de”

Bu ülkede dört şey olmayacaksın der, Yaşar Kemal,”Kadın, çocuk, ağaç, sokak hayvanı…” Kemal’i haklı çıkarmaya devam ettiğimiz günlerden geçerken, rant uğruna katlettik ağaçları gelişi güzel kararlarla. Bu kez, yeşilliği, bereketli topraklarıyla bilinen  Adana’da kıydık ağaçlara. Yaşar Kemal Yürüyüş ve Koşu Parkuru’nda çok sayıda ağaç, stat alanı için kesildi.

Haber: Olcay Aytürk (Çukurova Bülten Haber Merkezi)

 “Gittikçe ormanların, suların azaldığı bir zamandayız

Konuyla ilgili görüşlerini Çukurova Bülten’e açıklayan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu(İKK) Sekreteri Kerem Şahin, konunun takipçisi olduklarını ve yeterli bilgilere ulaştıktan sonra yasal işlem başlatacaklarını belirtti.

Ağaç kesmenin yanlış olduğunu vurgulayan TMMOB Adana İKK Sekreteri Kerem Şahin, “ Gittikçe ormanların, suların azaldığı bir zamandayız. Ormanın, herhangi bir ağacın, bu ağacın cinsine de bağlı olmaksızın kesilmesi çevreye büyük zararlar verecektir. Bunu zaten herkes  biliyor. Bu durumun çevreye etkilerini hepimiz biliyoruz” dedi.

TMMOB Adana İKK Sekreteri Kerem Şahin

“Stat ihtiyacından  ağaç katliamına: Zemin hazır”

 Şahin, Yaşar Kemal Yürüyüş ve Koşu Parkuru’nda neler olduğunu, yaşanan süreçleri şöyle anlattı:

“Ağaç kesimiyle ilgili birkaç kurumun kendi arasında bir yazışması var. Meclis kararıyla 2012 yılında Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından  Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne  Futbol Sahası’nın tahsisi yapılmış. Daha sonra  yazılarından anlaşıldığı üzere orada bir stat ihtiyacı olmuş. Afrika 0-1 FK Kulübü’nün ikinci lige yükselmesiyle beraber  şehir içinde bir yerde stat yapılma ihtiyacı  olmuş. Her ne hikmetse, ormanlık alanın içerisindeki futbol sahasını büyütüp orada bir stat yapmayı planlamış Gençlik Spor İl Müdürlüğü.

Gençlik Spor İl Müdürlüğü,  önce temmuz ayında ihaleyi açmış. 29.08.2024’te de ihaleyi sonuçlandırmış. Bir firma, ihaleyi 33 milyon civarında bir bedelle almış. Gençlik Spor İl Müdürlüğü, İhale açıldıktan sonra 23.07.2024’te de  birçok kuruma yazı yazıyor. Bunların içerisinde Devlet Su İşleri, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü ve Adana Büyükşehir Belediyesi yer alıyor.

“Müteahhit aracılığyla kesiliyor ağaçlar”

Bu süreçte,  Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bu kurumlardan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü  ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü, oradaki ağaçların kesilmesiyle ilgili yazılar yazıyorlar. Büyükşehir  Belediyesi, Genel Sekreter aracılığıyla 01.08.2024’te  bu yazıya karşılık, kendi alanlarının mülkiyetlerinin olmadığını dolayısıyla bu işe karışmayacakları konusunda bir yazı yazmış.  Sonra tekrar yazılar dolaşılmış. En sonunda  anladığımız kadarıyla müteahhit bir firma vasıtasıyla oradaki ağaçlar kesilmeye başlanmış.

Bizim bilgilerimize göre çok sayıda ağaç kesimi yapılmış. Daha sonra da 5 Eylül’de alana gittiğimizde ağaçların kesildiğini görmüştük. Buna istinaden de 6 Eylül’de bir basın açıklaması yaptık. Buradaki Ali Hoşfikirer Stadı’nın etrafındaki ağaçların kesildiğiyle ilgili. Biz basın açıklamasında, aldığımız ilk bilgilere göre Büyükşehir Belediyesi’nin kesmiş olacağını düşündük  ve o şekilde bir bilgi verdik basına. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi, bu konuyla ilgili ilgilerinin olmadığını, buraya hiçbir şekilde kendi ekiplerini sokmadıklarını veya kendilerine ait bir firmanın oraya  girmediğini açıkladı.  Daha sonra edindiğimiz bilgiye göre de Büyükşehir Belediyesi’nden yetkililerle tekrar bir görüşme imkanımız oldu. Görüşmemizde de buranın mülkiyetinin kendilerine ait olmadığını söylüyorlar. Yani Devlet Su İşlerine ait olduğunu söylüyorlar.”

Ağaç kesmek öyle kolay değil…”

Yasal işlem başlatacaklarını söyleyen Kerem Şahin, “Ağaç kesmek öyle kolay değil. İhalenin yapılmış olması önemli değil. Başka yer mi bulamadılar stad yapmak için? Adana’nın birçok yerinde stad yapabilirler. Ağaçlık alanda niye stad yapılma ihtiyacı duyulmuş. Kamuoyunun da bunu bilmesi gerekiyor. Devlet kurumları böyle ‘ben yaptım oldu’ diyemezler. Biz  bilgileri toplamaya devam ediyoruz.  1-2 haftaya kadar onunla ilgili yasal işlemlerimizi yaparız” dedi.

tgc

“Belediye, Adanalılara karşı sorumludurlar

Ağaçların kesilmesi, ayrıca TMMOB, Adana Ekoloji Platformu ve Adana Büyükşehir Belediyesi arasında tartışmalara neden oldu. Büyükşehir Belediyesi, açıklama yaparak, ağaçların kesilmesinden sorumlu olmadıkları belirtti.

Konuyla ilgili basın açıklamasını Çukurova Bülten ile paylaşan Adana Ekoloji Platformu’ndan Yaşar Gökoğlu ise Adana Büyükşehir Belediyesi’nin, ağaç kesimini neden önlemediğini sorguladı.

Gökoğlu, “Adana Ekoloji Platformu doğru bir açıklama yaparak ağaç katliamına dikkat çekmiş, karşı çıkmıştır. Olması gereken budur. Bazı bilgi eksikliklerini öne sürerek Adana Büyükşehir Belediyesi yetkilileri işin içinden sıyrılamazlar, Adanalılara karşı sorumludurlar. Adana Büyükşehir Belediyesini, halkın oyu ile geldikleri yönetimde, var olan yetkilerini biraz da halkın çıkarları için, yeşil alanlar için, ağaçların korunması için kullanmaya davet ediyoruz” sözleriyle Adana Büyükşehir Belediyesi’ne görevlerini hatırlattı.

Gökoğlu, Belediye yetkililerine şu soruları yöneltti:

 

  • “Ağaç katliamı yapılan alanın mülkiyeti Adana Büyükşehir Belediyesi’ne mi aittir?
  • Adana Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu alanı 2012 yılında, 33 yıllığına, amatör spor kulüplerinin yararlanması için Gençlik ve Spor Bakanlığı Adana İl Müdürlüğü’ne kiraladığı bilgisi doğru mudur? Doğru ise, ağaç katliamı sonrası kira kontratını bozmayı düşünüyor musunuz? Bazı belediyelerin, geçmiş yönetimler tarafından yapılan benzeri usulsüz anlaşmaları bozdukları, uygunsuz yapılmış kiralama sözleşmelerini tek taraflı fesih ettikleri bilinmektedir.
  • Söz konusu alana çok daha büyük bir stadyum yapılacağı söylenmektedir. Bu söylentinin doğru olup olmadığını en iyi sizin bilmeniz gerekmektedir. Devlet kurumları ne yazıktır ki, açık ve şeffaf davranıp bizlere bilgi vermemektedir. Bizlere en yakın kurum olan belediyenizden bilgi istemek hakkımız değil midir? Adanalıların ailecek yürüyüş ve koşu yapabildiği, son yeşil ve ağaçlık bu alana yeni bir stadyum yapılmasını, futbol taraftarlarının bu alana doluşmasını doğru buluyor musunuz? Cevabınız hayır ise, engellemek için ne yaptınız? En azından, karşı görüş bildirdiniz mi?
  • Açıklamanızda; sizden ağaç kesimi yapılmasının istendiğini, bunu kabul etmediğinizi belirtiyorsunuz. O halde ağaçların kesileceğinden haberinizin olduğunu kabul ediyorsunuz, demektir. Önlemek için neden hiçbir şey yapmadınız? En azından, kamuoyunu olaydan haberdar edebilirdiniz. Seçmenleriniz size olaylara karışmayın, uzaktan izleyin, seyirci kalın diye mi oy verdiler? Yeşil alanları ve ağaçları korumak görevleriniz arasında değil midir?
  • Söz konusu yeşil ve ağaçlık alana yapılmak istenilen daha büyük stadyum çalışması için kesilenlerin çok üstünde yeni ağaç katliamları olacağı endişesini taşıyor musunuz?
  • Adana Büyükşehir Belediye Başkanı “Şehiremini” olarak seçilmiştir, şehrimizde bütün olup bitenlerin O’ndan sorulması olağan karşılanmalıdır. Alanın mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’nde olmasa bile ağaç katliamına müdahale edip durdurmasını beklememiz doğal karşılanmalıdır.
  • Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılmasından önce, mülkiyeti kendisinde olmadığı halde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı defalarca havaalanı önünde miting düzenleyip, şehrin genel selameti için söz söylemiş, bakanlığın kapatma kararına karşı çıkmıştır. Böyle yapması doğru da olmuştur. Ağaç katliamına karşı, önceden haberi olmasına rağmen neden sessiz kalmıştır? Adana Büyükşehir Belediyesi’nin bundan sonra iklim krizi, yeşil alanlar ve ağaçlar konusunda söyleyeceği sözleri, bu konularda yapılacak planlamaları değerinden kaybetmemiş midir? Bilindiği gibi, söze değil, icraata bakılır.”

Çukurova