Adana’da Atatürk Parkı’nda Hayvan Hakları Çağrısı Masası etkinliği düzenlendi. DOHAYKO öncülüğünde gerçekleşen etkinliğe çok sayıda hayvan hakları savunucuları, dernekler, Veteriner ve Veteriner Hekimler Oda Başkanı Nihat Köse katıldı.
Olcay Aytürk ( Çukurova Bülten – Adana)
Atatürk Parkı Güvercinler Köşesi’nde kurulan Hayvan Hakları Çağrısı Masası’nda binlerce hayvan sever, kısırlaştırma imza kampanyasına katıldı. İmzaların ardından HAYKONFED Başkanı Nesrin Çıtırık, Veteriner Hekimler Oda Başkanı Nihat Köse, Veteriner Hekim Dr. Mete Betin, KİHAYKO Başkanı Metin Yıldırım, DOHAYKO Başkanı Gamze Ünlü’nün katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamanın ardından Veteriner Hekimlere plaketleri teslim edildi.
Hayvan Hakları Savunucuları ve dernekler adına basın metnini okuyan Nesrin Çıtırık, “Belediye başkan adayları, muhtar adayları ve vatandaşlarımızı Çağrı Masasında buluşturup, bilgilendirme ve iletişim etkinlikleri ile sahipsiz hayvanların üremelerinin kontrol altına alınması için tek çözümün Etik ve Tıbbi koşullarda kısırlaştırma olduğunu anlatıyoruz. Özellikler muhtarlarımızdan, belediye başkanlarından kısırlaştırma üniteli bakımevi kurup, etik ve tıbbi koşullarda kısırlaştırma ve tedavi yapmaları için talepte bulunmalarını istiyoruz. Vatandaşlara da, kısırlaştırmanın kitlesel talep haline gelmesinin önemini ve büyük dev barınakların sorunu çözmediğini ve belediyelerin göz boyaması olduğunu anlatıyoruz” sözlerine yer verdi.
Çukurova Bülten’e konuşan Nesrin Çıtırık, şunları söyledi:
“Sokak hayvanı sorununda tek çözüm kısırlaştırma olduğu için hem kediler hem köpekler için biz kısırlaştırmanın, belediyelere, kitleler tarafından talep halinde ulaşmasını istiyoruz. Çünkü belediyeler ancak kitlelerden talep gelince bunu yapıyorlar. Yani sokaklarda hayvanlarda üreme hızı çok yüksek. Dolayısıyla kısırlaştırma yapmadığınız zaman üremeyi kontrol altına alamazsınız.
“Biz kısırlaştırma üniteleri istiyoruz”
Şimdi belediyeler kısırlaştırma yapmıyorlar. Vatandaş şikayetçi oluyor. O zaman belediyeler bu hayvanları alıyorlar, birbirlerine atıyorlar. Ne oluyor? Hayvanlar sokaklarda aç şekilde perişan ama vatandaş da muzdarip, şikayetçi. Sokaktaki bütün vatandaşlar, muhtar herkes yediden yetmişe herkes belediyelere desin ki kısırlaştırın. Büyük dev barınaklar çözüm değil. Dolayısıyla biz kısırlaştırma üniteleri istiyoruz.
Her şehirde çok sayıda kısırlaştırma olmalı. Kısırlaştırma da etik ve tıbbi yollarla yapılmalı. Etik ve tıbbi koşullarda kısırlaştırma seferberliği yapıldığı zaman birinci yılın sonunda nüfusun kontrol altına alınması yüzde otuz, ikinci yıl yüzde otuz, ondan sonra üreme tamamen kontrol altında oluyor. Yani söze kısırlaşma diye başlıyoruz, kısırlaştırma diye bitiriyoruz ama muhtarlarımıza çok görevler düşüyor. Çünkü muhtarlar vatandaşın sesi. Muhtarlar bunu talep olarak iletirlerse çok aşama kaydederiz.”