Aratos Dergisi yeni kitaplar yayımlayarak yoluna devam ediyor. Aratos Yayınları’ndan çıkan son kitap ise “Edebiyatımızda Trenler ve İstasyonlar” başlığını taşıyor.
Edinilen bilgiye göre, “Edebiyatımızda Trenler ve İstasyonlar” kitabı öykü ve romanlarda, şiir, şarkı, türkü ve manilerde köprüyle ilgili metinlerin derlenmiş bir çalışma olarak yayımlandı.
Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık konuya dair yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Edebiyatımızda Trenler ve İstasyonlar” kitabına yazdığı “Bir tren kalkar bu istasyondan, taşır bizi uzaklara” başlıklı sunuş yazısında şunları dile getiriyor, “Aratos dergisi olarak 2006 yılında derginin ekinde ayrı basım kitaplar yayınlarken bir de edebiyatımız serisi oluşturduk.
Kimi gündelik yaşamımızda yer tutan, kimi artık nostaljiye dönüşmüş nesneler, araçlar ve yapıların edebiyat içindeki yeri ve anlamları üzerine bir derleme olarak düşünüldü.
Böylece söz konusu unsurların şiir, öykü, roman gibi edebi metinler ile şarkı-türkü, manilerde nasıl yer bulduklarını okurla paylaşmak ve okuru bu tadımlık metinlerden kitaba yönelmesini sağlamaktır.
Nostaljik açıdan bakıldığında tren yolculuklarını yaşayanlar açısından trenler, gemi, uçak ve otomobillerden önce gelmektedir.
Tren yolculuklarının keyfi ayrıdır. Daha eski zamanları yaşayan ve hatırlayanlar için kara tren dediğimiz buharlı trenlerdeki uzun yolculuklarda yapılan sohbetler, trenin penceresinden dışarıya bakıp dağları, denizi, ovaları, vadileri, gölleri, köy ve kasabaları izlemek, belki fotoğraf çekmek ayrı bir güzeldir.
Trenler, sadece köy ile kent arasında bir köprü değil asıl insanları kavuşturan bir köprüdür.
Trenin küçüklü büyüklü kasaba ve şehirlerin istasyonlarında durması, inen yolcular, binen yolcular ve onları uğurlamak ya da yeni binenlerle selamlamak insan eyleminin bir parçası olarak keyif vericidir.
“Edebiyatımızda Trenler ve İstasyonlar” kitabında, Türkiye’de demiryollarının gelişimine paralel olarak edebiyat eserlerimizde görünmeye başlayan trenler anlatılıyor. Roman, öykü ve şiir başta olmak üzere, edebiyatımızda tren konulu metinler derlenerek bir araya getirildi.
“Edebiyatımızda Trenler ve İstasyonlar” kitabında edebi metinleriyle yer alan isimler ise şu şekilde: Demir Özlü, Gönül Kıvılcım, Hoğov Mıgırdıvanzner, Erdal Atabek, Hakan Tabakan, Oğuz Atay, Helen Davinport Gibbons, Naim Tirali, Bekir Yıldız, Onat Kutlar, Uğur Pişmanlık, Fikret Kızılok, Nursel Duruel, Orhan Veli, Mehmet Barış, İbrahim Aydın.
Öte yandan çalışmada, sadece edebiyat değil manilerde, türkülerde ve yine edebiyattan sinemaya uyarlanan eserler de afişleriyle yer alıyor.
Ek olarak, 2009 yılında yayımlanan ‘Edebiyatımızda Çeşmeler’ ile başlayan seride, ‘Edebiyatımızda Radyolar’, ‘Edebiyatta Tarsus’, ‘Edebiyatımızda Bisiklet’, “Edebiyatımızda Köprüler” çalışmalarından sonra şimdi de “Edebiyatımızda Trenler ve İstasyonlar” kitabı yayımlanmış oldu.