Tarsus İdman Yurdu cephesinde değişen bir şey yok. BAL’a düşen kulüp, ekonomik ve yönetsel boşlukların gölgesinde, yeniden bir Genel Kurul yolculuğuna çıkarken, kulüp aldığı tek galibiyetle son sıralara demir atmış durumda. Öte yandan hem kulüp içerisinde hem de Tarsus Belediyesi ile olan ilişkilerde yakalanamayan istikrar Tarsus İdman Yurdu’nun köklerine zarar vermeye devam ediyor.
Çukurova’nın en eski ve köklü kulüplerinden Tarsus İdman Yurdu’nun ekonomik problemleri sürüyor.
Son yıllarda yaşadığı ekonomik ve yönetsel problemlerden dolayı Bölgesel Amatör Lig’e (BAL) kadar gerileyen 1923 doğumlu kulüp, sorunları aşmış değil.
Özellikle kulübün yaşamsal birçok faaliyeti de durma noktasına gelirken, takımın gittikçe yalnızlaşması ve sahipsiz kalması da gündemdeki yerini koruyor.
BAL’da mücadele eden İdman Yurdu, şu ana dek yalnızca 1 galibiyet alabilirken 2 beraberlik ve 9 mağlubiyetle 12 maç sonunda 5 puan topladı ve takım, küme düşme hattında yer alıyor. Ayrıca kulüp bünyesinde yer alan futbolcular da ekonomik problemlerden oldukça şikâyetçi durumda.
“Futbolcular isyan etti, çıkış yolu aranıyor”
Geçtiğimiz günlerde, ulusal basına da yansıyan haberlerde, futbolcuların sadece saha içerisinde değil, aynı zamanda kulüp içindeki olumsuz koşullarla da başa çıkmaya çalıştığı ortaya çıkmıştı. Futbolcular, yaşadıkları zorlukları “Yemek yiyemiyoruz. Isınamıyoruz. Ocak kullanarak ısınmaya çalışıyoruz. Taraftarlarımız sağ olsun, yemek getiriyorlar. O şekilde doyabiliyoruz” cümleleriyle ifade etmişlerdi.
Avukat Habib Ekmekçi: “Mevcut Başkanın imza ve temsil yetkisi bulunmuyor”
Öte yandan yine geçtiğimiz günlerde, Tarsus İdman Yurdu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Mehmet Habib Ekmekçi ve bazı Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında Tarsus İdman Yurdu’nun yönetsel ve ekonomik sorunları dile getirilmişti.
Yönetim Kurulu üyesi Habib Ekmekçi toplantıda yaptığı konuşmada, kulübün mevcut durumunun “içler acısı” olduğunu, bir önceki genel kurul toplantısında kulübün kapanmaması için arkadaşlarıyla birlikte ateşten gömlek giydiklerini öne sürmüştü.
Ekmekçi, kullandığı ifadelerde, Tarsus İdman Yurdu’nun kapanmaması için kendilerinin yoğun bir çaba içinde olduklarını, ancak bazı kesimlerin Cumhuriyet ile yaşıt, 1923 kuruluşlu Tarsus İdman Yurdu’nu “tarihe gömmek” için bir çaba içinde bulunduklarını gözlemlediklerini iddia etmişti.
“Tarsus Belediye Başkanı Boltaç, yaşananlara göz yumarsa sorumluluğun altında kalır”
Habib Ekmekçi, yaptığı değerlendirmede, “Önceki Genel Kurul toplantısında göreve geldiğimizi düşündük, ancak resmi olarak hiçbir zaman yönetici olamadık. Çünkü yasal değil. Mevcut Başkan Muhammet Günkut’un temsil ve imza yetkisi yoktur. Eğer bir imza attıysa dahi ne yazık ki bu geçersizdir. Bunu herkesin böyle bilmesi lazım. Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç Tarsus İdman Yurdu gibi marka değeri çok yüksek olan bir kulübün kapanmasına kesinlikle göz yumamaz. Göz yumduğu takdirde bu tarihi sorumluluğun altında kalır. Belediye Başkanı Ali Boltaç, geçmiş dönemlerde Veyis Kemal Erdem, Bedrettin Sarpkaya, Burhanettin Kocamaz ve Şevket Can’ın belediye başkanı oldukları dönemde takıma nasıl destek olmuşlar ise kendisi de aynı şekilde destek vermelidir” ifade etti.
Ek olarak Avukat Habib Ekmekçi, kulübün şu andaki resmi başkanının “Hakan Yıldırım” olduğunu iddia ettiği konuşmasında, kulübün evraklarının eksik olması nedeniyle kapanma noktasına geldiğinin de altını çizdi.
Ali Boltaç neler demişti?
Aralık ayı başlarında yapılan rutin bir toplantıda, İdman Yurdu’nun mevcut durumu hakkında konuşan CHP’li Belediye Başkanı Ali Boltaç, Tarsus İdman Yurdu’na destek verme konusunda AKP’li İlçe Başkanı’nın Abdurrahman Altınsucu’nun sözlerine cevap vermiş ve “Bir belediyenin, özel bir spor kulübüne destek olamayacağı ve para aktaramayacağını bilemiyor mu?” ifadelerini kullanmıştı.
“Yolsuzluk, uğursuzluk, arsızlık mı yapayım?”
Boltaç, şunları söylemişti:
“Tarsus İdman Yurdu’na yardım ve destek, Belediye tarafından sağlanmıyor. Ne yapayım? Yolsuzluk mu yapayım, uğursuzluk mu yapayım, arsızlık mı yapayım? Ne yapayım? Bugün soruyorum size, 50 milyon lira verdim Tarsus İdman Yurdu’na. Yarın benden bir 50 milyon daha istemeyeceğinin garantisi var mı? Hizmet yapmayayım, çöp toplamayayım, kaldırımları onarmayayım, asfaltı dökmeyeyim, temizlik yapmayayım… Onun yerine Tarsus İdman Yurdu’na destek vereyim. Doğru mu sizce? Müteahhitlerin tepesine mi çökeyim? Ne yapayım? Ne karşılığında vereceğim ben bunu? Bunu AKP İlçe Başkanı söylüyor. Yasalardan haberi yok mu avukat arkadaşımızın?”
“Şu anda destek olanlar hep hırsız, arsız ve yolsuz mu oluyor?”
Öte yandan 5 Aralık’ta, Boltaç’ın bu açıklamalarına cevap veren Tarsus İdman Yurdu Spor Kulübü, sosyal medya hesabından bir açıklama yayımlamış ve “Belediye Başkanımızın konuşmasını çok acemice ve talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyoruz. Tarsus Belediye Başkanı’na göre, bugüne kadar Tarsus İdman Yurdu’na destek olan belediye başkanları hep hırsız, arsız ve yolsuz muydu? Şu anda Türkiye’nin her köşesinde kulüplerine destek olan belediye başkanları hırsız, arsız ve yolsuz mu oluyor? Çok acı…” ifadeleriyle Belediye Başkanı’na cevap vermişti.
Tarsus İdman Yurdu ne yapacak?
Tarsus İdman Yurdu’ndan yapılan son açıklamada, kulübün Olağanüstü Genel Kurul kararı aldığı duyuruldu. Buna göre, Genel Kurul’un, 10 Ocak 2025 tarihinde saat 17.00’de Burhanettin Kocamaz Tesisleri’nde yapılmasına, yeterli çoğunluğun sağlanamaması takdirde ise toplantının 17 Ocak 2025 tarihinde aynı yer ve saatte, çoğunluk aranmaksızın gerçekleştirileceği ilan edildi.
Tarsus İdman Yurdu’nun 2025 yılındaki akıbetinin ne olacağı hâlâ merak konusu olmayı sürdürüyor.