Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Kültür Evi (Eski Düyunu Umumiye Binası-Kısacıkzade Konağı)’nde “Taş Tepeler ve Göbeklitepe öncüsü Çakmaktepe” konulu etkinlik gerçekleştirildi.
Çukurova Bülten Haber Merkezi – Adana
Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi(ÇÜTAM)’nin düzenlediği etkinlikte Çukurova Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Şahin, konuşma yaptı.
Paleolitik Çağ’da ilk insan izlerine rastlandığını söyleyen Şahin, “Bu dönemde avcılık- toplayıcılık yapılıyor. Göçebe halinde yaşanıyor. İnsanlar henüz mağaralarda yaşıyor” dedi. İklim değişiklikleriyle birlikte, biyoçeşitliliğin arttığını belirten Şahin, Güney Anadolu Bölgesi’nde insanların artık göçebeliği bırakarak yerleşik hayata geçtiğini söyledi.
Neolitik Çağ ile birlikte önce insanın yerleştiğini sonra evcilleştiğini ve üretime geçildiğini belirten Şahin, “Çayeli, Nevali Çöri, Hallan Çemi höyükleri gibi mimari yapılara rastlıyoruz” dedi.
Göbeklitepe’nin bilinenin aksine 1963’te keşfettiğini dile getiren Şahin, “2011 yılında Göbeklitepe, National Geographic Dergisi’nde kapak olunca tüm dünya burayı öğrendi” vurgusunu yaptı.
Yerleşme yerlerinden bahseden Şahin, en eski yerleşim yerinin Çakmaktepe olduğunu, Son yerleşim yerinin de Gürcütepe olduğunu dile getirdi. ŞAYA Çalışmalarında 15 yeni alanın tespit edildiğini belirten Şahin, yapıların gömülmesinden, toplulukları bir araya getiren büyük yapılar olduğundan bahsederek arkeolojik bilgiler verdi.
“Önce hayvanlar, sonra bitkiler evcilleşti”
“Bu yapılarda yakılmış hayvan başlarına rastlandı. Duvar kenarlarına yerleştirilen başlar, ritüellerin varlığına dair önemli ipuçları veriyor” diyen Şahin, bu döneme ait süs eşyalarına da rastlandığını ve bütün bunların bu dönemde tek meselenin karınlarını doyurmak olmadığını da gösterdiğini belirtti. Şahin, yapılarda tuzak alanlarına da rastlandığını söyleyerek beslenme sorunlarının böylece çözüldüğünü anlattı.
Önce hayvanların sonra bitkilerin evcilleştirildiğini dile getiren Şahin, böylece ovalara inildiğini belirtti. Çakmaktepe Kazı Ekibi olarak çalışmalarında bahseden Şahin, şu sözlere yer verdi;
“Yöre halkına bilgilendirme yapmak, öğrencilere, kazıda bulduklarımız hakkında bilgi vermek de bizim misyonumuz. Böyle sadece yapıları keşfetmiyoruz, kültürel miras çalışmaları da gerçekleştiriyoruz. Yörede bulunan okullarda çalışmalar gerçekleştirdik.”
Doç. Dr. Fatma Şahin’in katılımcılardan gelen soruları yanıtlamasıyla etkinlik sona erdi.