DİSK, Adana Seyhan Belediyesi önünde, Seyhan Belediyesi’nin Toplu İş Sözleşmesi’ne dava açmasına tepki göstererek basın açıklaması gerçekleştirdi.
Çukurova Bülten Haber Merkezi – Adana
DİSK Genel İş Şube Başkanı ve Yönetim Kurulu, devam eden Toplu İş Sözleşmemize rağmen sendika üyelerinin kazanılmış maaş ve sosyal haklarının işveren tarafından dava edilmesi sürecini protesto etti. Basın açıklamasına çok sayıda kişi, kurum ve kuruluşlar destek verdi. Belediye önünde toplananlar işçinin ve emekçinin yanında olduklarını belirterek sloganlar attı. Basın açıklamasını okuyan DİSK Genel İş Şube Başkanı Ersoy Kalik, basın açıklaması yapmanın, işçilerin haklarını aramak için eylem yapmasının yasal bir hak olduğunu vurguladı.
Seyhan Belediyesi yönetiminin, işçinin Toplu İş Sözleşmesi güvencesi altındaki haklarını dava ettiğini vurgulayan Kalik, “Seyhan Belediyesi, Genel İş ile imzaladığı Toplu İş Sözleşmesi’ne dava açtı. Seyhan Belediyesi yönetimi bir süredir önceki Belediye Başkanı’nın bütçede yarattığı yıkımı gerekçe göstererek işçilerden fedakarlık beklediklerini işçilere bildirmeye başlamıştı. Belediye yönetimi işçi ödemelerinin yasal sınırlarını aştığı iddiası ile dava açtı. Ancak Seyhan Belediyesi Yönetimi, bahsi geçen ve henüz 1 yıl yürürlük süresi olan Toplu İş Sözleşmesi ile ilgili hukuksal bir süreç başlatmış. Seyhan Belediyesi Yönetimi tarihe, “işçisini mahkemeye veren yönetim” olarak geçecektir. Altını çizmek isteriz, dava edilen işçinin maaşıdır, alın terinin karşılığıdır, çocuklarının rızkıdır” sözlerine yer verdi.
Büyük bir kalabalığın meydana geldiği basın açıklamasında şu sözlere yer verildi;
“Bilindiği gibi sendikamız DİSK Genel-İş ile Seyhan Belediyesi arasında imzalanmış olan ve yürürlük tarihi 1 Ocak 2024’de başlayarak, 31 Aralık 2025’e dek süren bir Toplu İş Sözleşmemiz var. Bu tarihler arasındaki tüm çalışma ilişkilerinin Toplu İş Sözleşmemize uygun olarak yürütülmesi, hukuki bir zorunluluktur.
Bu sözleşme hükmünce, Seyhan Belediyesi’nde çalışan ve Genel-İş Sendikasına üye olan her bir işçi kardeşimizin, 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle yevmiyelerine ve paraya taalluk eden tüm haklarına “TÜİK tarafından açıklanan bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE değişim oranı + 10 puan refah payı oranında, ücret zammı” uygulanması kararlaştırılmıştır.
Bu hak hem işçilerimizin enflasyon karşısında ezilmemesi için hayati önemdedir, hem de Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarının güvencesi altındadır. Her ne sebeple olursa olsun, bırakalım bu hakkın işçilerimizin elinden alınması için dava açılmasını, tartışma konusu edilmesi dahi doğru değildir.
Adana’daki tüm belediyelerde imzaladığımız Tolu İş Sözleşmelerimiz, “TÜİK tarafından açıklanan bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE değişim oranı + refah payı oranında, ücret zammı” ifadesini içermektedir. Bu durum Başkanları değişen belediyelerimizde de böyledir, Başkanları göreve devam eden Belediyelerimizde de böyledir. Örneğin Adana Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ’de bu zamlar tartışmaya dahi mahal verilmeden uygulanmıştır. Doğrusu da budur.
Hukuk önünde, imzalanmış olan Toplu İş Sözleşmeleri ek protokollerle sadece yükseltilebilir, düşürülemez. Kaldı ki Seyhan Belediyesi’nin mali durumu, bu ücretleri rahatlıkla ödemeye yetecek güçtedir.
“Her bir üyemizin hakkını almak için, sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz”
Hiç kimse unutmamalıdır ki sendikamız dünde işçisiyle birlikteydi, yarında bu birlikteliği sürdürmeye ve yükseltmeye kararlıdır. Her bir üyemizin hakkını almak için, sonuna kadar mücadele etmeye devam edecektir.
Az önce de belirttiğimiz gibi, Seyhan Belediyesi Yönetimince Toplu İş Sözleşmesi ile belirlenen işçi maaşlarının düşürülmesi ve söz konusu dava sonuçlanana kadar tedbir konularak, Toplu İş Sözleşmemizin askıya alınması talep edilmiştir.
Mahkeme tarafından ilk olarak bu tedbir talebi reddedilmiş ve Toplu İş Sözleşmemizin yürürlükte kalmaya devam edeceği hüküm altına alınmıştır. Devam eden dava sürecinin sonunda da adaletin tecelli edeceğinden ve Toplu İş Sözleşmesi dokunulmazlığının bir kez daha tescilleneceğinden şüphemiz yoktur.
DİSK BİSAM tarafından 10 gün önce yayınlanan açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre açlık sınırı 21.553_₺, yoksulluk sınırı ise 74.552_₺ olarak açıklanmıştır. Yani memleketimizdeki işçi ve emekçilerin neredeyse hepsi aileleriyle ve çocuklarıyla beraber, iktidar ve sermayenin işbirliğiyle yoksulluğa mahkum edilmiş durumdadır. Seyhan Belediyesi İşçisi de, bu durumdan azade değildir.
İşçi Sınıfımız her krizde, içinde birlikte ilerlediğimiz iddia edilen bir gemiyi kurtarma görevi ile görevlendirilmek istenmektedir. Ekonomik, sosyal ve politik tüm bedeller, işçilerin ve emekçilerin sırtına yüklenmektedir. Gemi kurtulsun diye iktidar tarafından her gün daha da artan bir sefalete, açlığa ve yoksulluğa mahkum edilen işçiler bu kez de Belediye Yönetimi tarafından fedakarlığa çağrılmakta; Toplu İş Sözleşmenizden vazgeçin, kriz sizin maaşlarınızla çözülsün denilmektedir!
Genel-İş üyesi her bir işçimiz hem memleketimiz, hem halkımız, hem de ekmeğimiz için her şeyi göze alır. Seyhan Belediyesi bizim evimiz ve kutsalımız; ekmeğimizi kazandığımız, hizmet etmekten onur duyduğumuz iş yerimizdir. Zor durumda kalmasına asla sebep olmadık, olmayız.
Bahsedilen kriz, Seyhan Belediyesi İşçisi tarafından çıkarılmamıştır. Çözüm mercii de Seyhan Belediyesi İşçisi değildir.
Seyhan Belediyesi İşçisi hiçbir politik tartışmanın ve aktörün tarafı değildir.
Kavgamız politik bir kavga değildir! Bizim kavgamız, ekmek kavgasıdır!
Talebimizse Toplu İş Sözleşmemizin uygulanması ve hak ettiğimiz maaşlarımızın ödenmesidir.
Geriye dönük olarak ödenmemiş tüm mesailerimizin ve tediyemizin bir an evvel ödenmesini; bundan sonraki alacaklarımızın da, artık zamanında yatırılmasını istiyoruz.
İşçilerimizin iş ve gelecek kaygısı duymasına neden olan uygulamaların derhal bitirilmesini istiyoruz.
“Onurla hizmet eden Seyhan Belediyesi İşçisinin hakkını istiyoruz”
Çöplerimizi temizleyen, asfaltımızı döken, kaldırımlarımızı döşeyen, evlatlarımıza bakan, cenazelerimizi kaldıran, parklarımızı düzenleyen, sosyal hizmetlerimizi gören, hasta/yaşlı ve engelli yurttaşlarımızın bakımlarını şefkatle yapan, yani doğumdan ölüme dek sayılamayacak kadar çok alanda her bir yurttaşımıza onurla hizmet eden Seyhan Belediyesi İşçisinin hakkını istiyoruz.
Tek bir işçimizin dahi evine ekmek götürme kaygısı, işten çıkarılma korkusu yaşamayacağı günler, hepimizin hakkıdır!
Toplu İş Sözleşmemizin uygulanması, hepimizin hakkıdır!
Açıkça ifade ediyoruz ki:
Toplu İş Sözleşmemizin uygulanmaması, alacaklarımızın ödenmemesi, haksız yere işten çıkarma ve benzeri art niyetli girişimlerle karşı karşıya kalmamız durumunda; hizmetten gelen gücümüzü kullanmaktan asla geri durmayacağız.
KRİZİN BEDELİNİ, KRİZİ ÇIKARANLAR ÖDESİN!
YAŞASIN SENDİKAL MÜCADELEMİZ!
YAŞASIN GENEL-İŞ! YAŞASIN DİSK!
YAŞASIN SEYHAN BELEDİYESİ İŞÇİSİNİN HAKLI MÜCADELESİ!
GÜCÜMÜZ BİRLİĞİMİZDEN GELİR!”