Niğde Belediyesi’nin barınaktaki köpekleri öldürülüp hayvan mezarlığına gömdüğü öne sürüldü. Ölü hayvanları görüntüleyen avukatlar ve hayvan hakları savunucuları suç duyurusunda bulundu.
Sokak köpeklerine ‘ötanazi’ yapılmasını öngören ve kamuoyunda büyük tepki çeken “7527 Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, 2 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi.
T24’ten Ceren Bala Teke’nin haberine göre, Niğde Belediyesi’nin geçici hayvan bakımevindeki köpeklerin enjeksiyon yöntemiyle ‘uyutularak’ toplu mezarlara gömüldüğü öne sürüldü.
İddiaya göre, ölü hayvanları görüntüleyen avukatlar ve hayvan hakları savunucuları suç duyurusunda bulundu.
Niğde Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda, tanık beyanlarına ilişkin de şu ifadeler yer aldı:
(….) Bunun üzerine ‘hayvan mezarlığı’ tabelası bulunan Niğkum Bölgesi’ndeki hayvan mezarlığı alanına her gün gidip gelmeye başladım ve buraya her gün yeni hayvanların atıldığını, üstlerine en az bir toprak atıldığını, daha önce atılanların çürüdüğünü ve ağır bir koku ve sinek yoğunluğunu gözlemledim. Barınağa da düzenli olarak ziyaretlerime devam ettim ve bu süreçte köpeklerin sayısında hızlı bir azalma olduğunu fark ettim. Öyle ki; tahminimce bin köpek barındırabilecek büyüklükte ve donanımda bir yer olmasına rağmen köpek sayısının 20-30’u geçmemektedir. Üstelik geçtiğimiz senelerde 700-800 civarı köpek olduğunu defalarca gözlemledim. Bu öldürme işlemini yaklaşık 7 aydır yaptıklarını da isminin gizli tutulmasını isteyen barınak çalışanı söylemiştir.”
“BAKIMEVİNİN RUHSATI ARAŞTIRILSIN, HAYVANLARIN ÖLÜM NEDENİ İNCELENSİN”
Suç duyurusunda, ruhsatsız barınaklarda tıbbi müdahalenin yapılamayacağı vurgulanarak Niğde Belediyesi’nin geçici hayvan bakımevinin ruhsatının sorgulanması talep edildi. Delil karartılmaması için gizlilik kararı verilmesi de talep edilen suç duyurusunda, hayvan mezarlığına gömülen hayvanların ölüm nedeninin anlaşılması için nekropsiye gönderilmesi istendi.
TANIKLAR: YASADAN ÖNCE BAŞLAYAN SÜREÇ YAKLAŞIK 7 AYDIR DEVAM EDİYOR
T24’e konuşan gönüllüler de uyutma işleminin tartışmalı yasa henüz Meclis’e gelmeden önce başladığını ve bu durumun yaklaşık 7 aydır sürdüğünü iddia etti. Niğkum bölgesine her gün gittiklerini ve buraya geçici hayvan bakımevi çalışanları tarafından hayvanların atıldığını gördüklerini söyleyen gönüllüler, görüntülerde de yer alan içi kanlı boş kolilere göre köpeklerin enjeksiyon işlemi sırasında uyutulmadan önce acı çekmiş olabileceğini öne sürdü.