Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Mersin, karayolu, demir yolu ve deniz yolunda güçlü bir lojistik merkezdir. Havayolunun da eklenmesiyle, tüm taşıma modlarına sahip ender şehirlerden biri haline gelmiştir” açıklaması yaptı.
Çukurova Uluslararası Havalimanı 10 Ağustos’ta açıldı. Konu hakkında açıklamalar yapan MTSO Başkanı H. Sefa Çakır, bölgenin çok önemli bir yatırıma kavuştuğunu söyledi.
Dün açılanHavalimanının ilk etap yatırımları arasında, 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde ana pist, 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde yardımcı pist, iki yüksek hızlı taksiyolu, 48 uçak kapasiteli yaklaşık 279 bin metrekare apron, 21 uçak kapasiteli yaklaşık 56 bin metrekare genel havacılık apron, iki yer hizmetleri araç park yeri, nöbetçi kulübeleri ve çevre güvenlik yolu gibi altyapılar yer alıyor.
Yıllık 9 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak havalimanı, yaklaşık 3 bin kişiye iş imkanı sağlayacak. Projenin tamamlanması 2026 yılında planlanıyor ve toplam yatırım tutarı 244 milyon 515 bin Avro olarak belirlenmiş. Bu havalimanının, Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan önemli kapılarından biri olması hedefleniyor. Ayrıca, havalimanıyla eş zamanlı olarak 15.9 km’lik bağlantı yolu da tamamlandı. D-100 devlet yolu yanında otoyoldan erişim imkanı da sağlanacak.
“ŞEHRİMİZİ KÜRESEL ÖLÇEKTE ERİŞİLEBİLİR KILACAK”
Havalimanı, yapımı süren Mersin – Adana – Gaziantep hızlı tren hattıyla da entegre edilecek. Bu yatırım tamamlandığında, Mersin’den trene binen bir kişi Çukurova Uluslararası Havalimanı’na 23 dakikada ulaşabilecek. Kargo Kapasitesi Türkiye’nin İkinci En Büyük Hub’ı Olacak MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, havalimanının Mersin’i küresel ölçekte daha erişilebilir kılacağını ifade etti.
Çakır, bu projenin sadece yolcu taşımacılığı değil, aynı zamanda Mersin’in ekonomik açıdan da önemli bir yatırım olduğunu vurguladı ve “Havalimanı, kargo kapasitesi açısından Türkiye’nin ikinci en büyük hub’ı olacak. Mersin ve Adana’nın katma değerli ürünleri, bundan sonra dünya pazarlarına daha hızlı ulaşacak. Çukurova Havalimanı, yolcu taşımacılığından çok lojistik kapasitesi ile öne çıkacak ve ekonomiye doğrudan katkıda bulunacak” dedi.
“ÖNEMLİ OLAN BÜTÜNSEL PLANLAMA”
Mersin’in karayolu, demir yolu ve deniz yolu gibi güçlü lojistik modlarına sahip olduğunu hatırlatan Çakır, havayolunun da eklenmesiyle bu şehirlerin taşıma modları açısından nadir kentlerden biri haline geldiğini belirtti. Havalimanı Çevresi Doğru Planlanmalı Havalimanının hızlı trenle entegre edilecek olmasının önemine değinen Çakır, şunları ekledi:
“Önemli olan, havalimanının çevresinin bu ekonomik vizyona uygun olarak fuar alanları, otel yatırımları ve depolarla bütünsel bir şekilde planlanmasıdır. Bu şekilde gerçek bir ekonomi bölgesi oluşturmuş oluruz. Mersin iş dünyası olarak, uzun zamandır beklediğimiz bu yatırımın gerçekleşmesini sağlayan Cumhurbaşkanımıza, Ulaştırma Bakanlığı’na ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Çukurova Havalimanı’nın Mersin, Adana ve tüm bölgeye hayırlı olmasını diliyoruz.”