Avrupa Türk Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu Adına konuşan Başkan Recai Aksu, su sözlere yer verdi:
"2002 yılından beri Avrupa çapında faaliyet gösteren ATGB (Avrupa Türk Gazeteciler Birliği) olarak tüm dünyaya “Gazetecilik suç değildir” diye haykırıyor, özellikle Türkiye’deki gazetecilerin yalnız olmadığını herkesin bilmesini istiyoruz. Türkiye’de medyanın hükümet kontrolüne girdiği, bağımsız ve özgür gazetecilerin yeni sansür yasasıyla susturulduğu bir ortamda bizlerin sessiz kalması elbette düşünülemez. AKP'nin iktidarda olduğu 22 yılda tüm kurumların tahrip edildiğini ve laiklik ilkelerinin uygulanmadığını açıkça görmekteyiz. İktidarın keyfi uygulamaları ve Sansür Yasası ile baskının en ağırını yaşamamıza rağmen; biz gazeteciler, gerçeği yazmaktan hiçbir zaman vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz!..
Türkiye’de gazeteciler sadece yazdıkları veya söyledikleri nedeniyle cezaevlerinde tutuluyor. Gazetecilerin özgürlüğünü yitirmesi, toplumumuzun haber alma hakkını, ülkemizin de demokrasisini kaybetmesi anlamına geliyor. Tutuklu ve hükümlü tüm meslektaşlarımız serbest bırakılmalı. Çünkü gazetecilik suç değildir!.
Merkezi Paris'te bulunan (RSF) Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün 2023 Basın Özgürlüğü Bilançosu açıklandı. RSF'ye göre dünyada geçen yıl 569 gazeteci çeşitli nedenlerle tutuklandı.
RSF raporunun Türkiye ile ilgili bölümünde 2023’te 43 gazetecinin çeşitli nedenlerle tutuklandığı ve 1 Aralık itibariyle yedi gazetecinin hapiste olduğu belirtildi. Örgüt, geçici tutuklamaların, “gazetecileri yıldırma amacıyla” kullanılan bir yöntem haline getirilmeye çalıştığına dikkat çekti. Türkiye'de iktidar, “kendinden olmayan” medya kuruluşlarını RTÜK üzerinden de ekonomik olarak sıkıştırıyor. Bir önceki yıl olduğu gibi yine çeşitli gerekçelerle, Tele 1, Halk Tv, KRT, Fox gibi muhalif medya kuruluşlarına 2023'te de para ve ekran kapatma cezaları yağdırdı.
Dünya geneline baktığımızda "çalışan gazeteciler" açısından oldukça kötü bir yıl geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Çeşitli kaynaklardan alınan haberlere göre "İsrail-Filistin" savaşında öldürülen gazeteci sayısı 97'ye ulaşmış durumda. Altı yıl süren İkinci Dünya Savaşı'nda öldürülen gazeteci sayısının 63 olduğunu düşünürsek, bu rakamın ne kadar ürkütücü olduğunu açıkça görüyoruz. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm küresel kuruluşların uyarılarını dikkate almayan İsrail, sivil katliamına hala devam ediyor. Son verilere göre 7 Ekim 2023'den bu yana Gazze ve Batı Şeria'da ölen sivillerin sayısı 24 bine yaklaşmış durumda. Ne yazık ki, barışı ve insan haklarını korumakla yükümlü kurumların da gerekeni yapmadığını ve küresel ayrışmaya hizmet ettiklerine şahit oluyoruz.
Görüldüğü gibi, hem ülkemizde hem dünyada "Basın Özgürlüğü" hiçe sayılıyor. Görevleri sadece "haberi kitllelere iletmek" olan "çalışan gazeteciler" büyük risk altında ve can güvenlikleri olmaksızın işlerini yapmaya çalışıyorlar.Biz Avrupa Türk Gazeteciler Birliği olarak, Türkiye’deki ve dünyadaki meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu ve onlarla sonuna kadar dayanışacağımızı bildiriyor, gazetecilğin suç olmadığını bir kez daha vurguluyoruz!
Gazetecilik suç değildir!
Özgür basın susturulamaz!
Türkiye’de sansüre son, gazetecilere özgürlük!
Türkiye’deki gazeteciler yalnız değildir!"