Tarsus’ta bulunan Doğa Parkı ve hayvanat bahçesi birçok yerli turistin gözde alanı haline geldi. Yerel bir cazibe merkezi haline gelen alan, hem ekolojik bir gezi yapma hem de hayvan sevgisini aşılama görevi görüyor, denilebilir.
✍ Haber: Ceren Ender (Çukurova Bülten)
Farklı türlerden binlerce hayvanın yaşam alanı olan Tarsus Doğa Parkı, aynı zamanda yaralanmış yırtıcı ve yaban hayvanların tedavi ve rehabilitasyonlarının yapıldığı bir merkez özelliği taşıyor.
Doğada avcılık, kaza ya da diğer nedenlerle yaralanan hayvanlar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürlüğü aracılığıyla Tarsus Doğa Parkı’na getiriliyor. Tarsus Doğa Parkı’na getirilen hayvanların tedavisini üstlenen uzman ekip, iyileşen hayvanları Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürlüğü ekipleri aracılığıyla doğaya salarken, doğada yaşamını sürdüremeyecek durumda olanları ise Tarsus Doğa Parkı’nda uygun ortam oluşturarak misafir etmeye devam ediyor.
“Park birçok açıdan gözde bir merkez haline geldi”
Öte yandan bölgenin en büyük parkuruna sahip survivor oyun ve eğlence alanı ile çocuklar enerjilerini atarken, aileler de suyun ve yeşilin birleştiği baraj kenarında dinlenme imkânı buluyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Tarsus Doğa Parkı’nda görev yapan Veteriner Sağlık Teknikeri Ümit Güngör, Ramazan Bayramı boyunca parkı gezmek için hem şehir içinden hem de şehir dışından çok fazla ziyaretçi ağırladıklarını belirtti.
“Geçen bayramda ciddi sayıda ziyaretçi parkı gezmeye geldi”
Özellikle son yıllarda vatandaşlarda hayvan sevgisi konusunda farkındalığın arttığını ve duyarlılığın geliştiğini dile getiren Güngör, Tarsus Doğa Parkı’nın oldukça ilgi çekici bir yer olduğunu da ifade etti.
Güngör, “Ramazan Bayramı’nda ziyaretçi sayımız daha çok arttı. 9 günlük tatilin vermiş olduğu yoğunlukla birlikte, şehir dışından da gelen on binlerce vatandaşımızı burada ağırladık. 0-6 yaş grubu da dahil olmak üzere günlük 10- 11 bin, 6 gün boyunca da yaklaşık 60- 65 bin civarında ziyaretçi sayısına ulaştık” dedi.
Serpin: “Burası aynı zamanda Çukurova’nın tedavi ve rehabilitasyon merkezi”
Hayvanat Bahçesi, Yaban Hayatı ve Eğitim Şube Müdürü Veteriner Hekim Nilay Serpin, Tarsus Doğa Parkı’nın sadece hayvanların yaşamlarını sürdürdüğü bir yer olmadığını, aynı zamanda tedavi üssü olduğunu belirterek, “Burası Çukurova’nın sadece hayvanat bahçesi değil, aynı zamanda tedavi ve rehabilitasyon merkezi. Bölgemizde yapılan avcılık veya diğer sebeplerden dolayı yaralanan yırtıcı ve yabani hayvanlar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından bize ulaştırılıyor. Tarafımızdan tedavisi yapılıp rehabilitasyon sürecini tamamlayan hayvanları, doğal ortamlarına bırakılmaları için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerine teslim ediyoruz. Doğada yaşamını sürdüremeyecek şekilde yaralı ve zarar görmüş hayvanların ise, kendi bünyemizde yaşamlarını idame ettiriyoruz” dedi.
“Hayvanlara bakım konusunda özenli davranılıyor”
2021 yılında 209 hayvanın tedavi edilerek doğaya salındığı, 169 tanesinin de Tarsus Doğa Parkı’na yerleştirildiği bilgisini veren Serpin, “2022 yılında ise 94 hayvan tedavisi tamamlanıp doğaya salınırken, 66 tanesi hayatına bizimle devam ediyor. 2023 yılında ise şu ana kadar 93 hayvanın tedavisi tamamlanarak doğaya salınırken, 13 tanesi de bizimle yaşamaya devam ediyor. Görme yetisini avcılık ve kaza gibi sebeplerle kaybetmiş veya herhangi bir uzvunu kaybettiğinden dolayı doğada yaşamını sürdüremeyecek olan hayvanlar yaşamlarını burada devam ettiriyorlar” diye konuştu.
Hayvan popülasyonu arttı
Ağaçlar ve bitkilerle çevrili alanı, içinden geçen deresi ve etrafını saran Berdan Barajı ile doğal bir yaşam alanı olan Tarsus Doğa Parkı, bünyesinde bulunan hayvanlarla da ilgi odağı kalmayı sürdürüyor. Farklı illerden de ziyaretçi sayısı oldukça fazla olan Doğa Parkı, geçen yılı oldukça hareketli ve verimli geçirdi.
Farklı şehirlerde bulunan hayvanat bahçelerinden bazı farklı türleri de bünyesine kazandıran Tarsus Doğa Parkı’nda 2023 yılı içinde en çok doğum da “toynaklı” grubunda oldu. Yeni doğum ve transferlerle popülasyon sayısı 2 bin 700’e çıkan Tarsus Doğa Parkı’nda, yaban hayatında yaralanan 273 hayvan da tedavi edildi.
Öte yandan yakın zamanda başlayacak Kurban Bayramı tatilinde de parkın ciddi bir turist akınına uğraması bekleniyor.