Sınav stresi sona erdi ermesine ama bu kez de öğrenciler ‘tercih’ gerilimiyle karşı karşıya. Tercih takviminin son gününe yaklaşırken öğrenciler, üniversite ve şehir tercihlerini ekonomik krizin etkilerini merkeze alarak vermeye çalışıyor.
Haber: Azime Bali (Çukurova Bülten-Gaziantep)
8-9 Haziran’da yapılan üniversite sınavının ardından,16 Temmuz’da açıklanan sınav sonuçlarıyla birlikte gençlerin tercih süreci başladı.Derinleşen ekonomik krizin etkileriyle doğal olarak endişeler de artmış durumda.
Endişelerinin basına yansımasının dahi “umut verici” olduğunu belirten gençler, Çukurova Bülten’e konuştu. Öğrenciler, açıklamalarında artık gerçek anlamda çözümler beklediklerini vurgularken; üniversite tercihlerini sınavdan aldıkları puana göre değil, “ekonomik koşullara” göre yaptıklarını söyledi.
“ZOR KOŞULLARA MAHKÛM EDİLİYORUZ”
“Ekonomik krizin etkileriyle birlikte tabi ki biz öğrenciler de etkileniyoruz maalesef göz önünde bulundurduğumuz en önemli husus budur.Bu durumu düşünmek dahi bizi adım atmadan başarısızlığa itiyor. Özellikle sevdiği bölümü tercih edenler veya kendi bölümünü severek okuyan kişiler bu durumda istihdam sağlanamadığından iş bulamıyor, toplum tarafından baskı görmek bir yana KYK borçlarıyla daha zor koşullara mahkum ediliyorlar” diyerek sözlerine başlayan Ela Fatma isimli öğrenci şunları aktardı:
“Şu an Almanca öğretmenliği okumak istiyorum fakat 9. sınıflarda görülen Almanca dersi kaldırılmaya başlandı. Madem bunu yapacaktınız neden onlarca üniversiteden mezun biriktiriyorsunuz? Gençlerin umutlarını yıkıyorsunuz? Başka bir örnek verecek olursam şehir dışında okumak isteyen biri için imkanlar neredeyse çok az, yurt çıkmadığı zaman ev tutmak istesek kiralar çok pahalı, ulaşım zaten başlı başına bir sorun. Bunun yanı sıra ders kitabı parası, barınma, beslenme ihtiyaçlarının karşılayamadığımız için KYK’ya başvurmak zorunda kalıyoruz yani borçlanmak zorunda bırakılıyoruz.Yurtdışında okumak istesek bunu destekleyecek bir kurum yok. Bu şekilde yazacağım onlarca sorun var. Öğrencilerin artık desteklenmeleri gerektiğini savunuyorum”
“FARKLI ŞEHİRLERDE OKUMAK LÜKS OLDU”
Bir diğer öğrenci Leyla ise benzer düşünceleri savunduğunu söylerken, ülkenin geldiği hâli “içler acısı” olarak tanımlıyor. “Torpil” olmadan artık iş bulmanın olanaksız hâle geldiğini ve almaya hak kazandıkları diplomanın işlevsizleştiğini vurgulayan Leyla, sözlerini şöyle noktalandırdı:
“Ülkenin geldiği vaziyet son derece içler acısı. Üçüncü üniversite bölümüne hazırlanan biri olarak tüm okuduğum ve okuyacağım bölümlerin bir nevi boşa olduğunun farkındayım ama şu an ilk aradıkları nitelik diploma. İşsizlik başta sorun olmak üzere öğrencilere iş imkanı sunulmuyor. Mezun olduğum alanlarda iş bulamayacaksam neden okuyorum ki? Hayallerimizi Türkiye’de unutmamız, sadece para kazanmak için tabiri caizse torpili devreye sokmamız gerekiyor. Farklı şehirlerde okumak artık lüks oldu. Kendi şehrim dışında hiç bir şehirde okumayı hayal edemiyorum. Hayal edince otomatik olarak moral bozukluğu geliyor. Hangisine yetişeceğimizi şaşırıyoruz. İşsizlik, eğitim sıkıntısının yanında kitapların ve genel anlamda dersle ilgili olan tüm materyallerin bu kadar pahalıya satılıyor olması en küçükten en büyüğe herkesin ana problemi. Eğitim materyalsiz ilerlemez. Bu durumdan öğrenciler olarak çok şikayetçiyiz. İşsizlik, ekonomik sıkıntılar, eğitim sistemi, mülteci sorunu ve daha üstünde durmadığım bir çok sorun artık çözüme kavuşmalı”
🔴#ÖzelHaber | Tercih yapacak öğrenciler endişeli: “Farklı yerlerde okumak artık lüks oldu”
✏️ Azime Bali | @azimebalii | https://t.co/ekY2hE8Qpb pic.twitter.com/n6eSlF68MF
— Çukurova Bülten (@cukurovabulten) August 21, 2024