Şükran Rençber ( Çukurova Bülten – Adana )
Yedi yaşından beri hobi olarak güvercin besleyen, her şeyleriyle birebir ilgilenen 47 yaşındaki Ahmet Rençber ile güvercin besleme tutkusunun nasıl başladığını, sevgi bağını, ilişkisini, güvercinlerde neleri ilginç gördüğünü, bakımlarını, yumurtlama dönemini, eğitimleri ve kuş kahvehanesi gibi konuları konuştuk.
Çok sevdiği güvercinlerini hobi olarak beslediğini söyleyen Rençber, “Büyüklerimden görerek başladım. Ailemin tepkisi çoktu ama hevesli olduğum için beslemeye devam ettim. Onları bana özel kılan şey, biz onları seviyoruz onlar da bizi seviyor. Güvercin sevgisi bana bir başka gelir” dedi.
Güvercin bakımının büyük bir emek gerektirdiğini vurgulayan Rençber, “Yumurtlaması, yumurtadan çıkması, yetiştirilmesi, beslenmesi hepsi bir emek. İnsan nasıl kendi çocuğunu besler işte benim için de öyledir. Emek ve sevgi ister, onlar benim çocuklarımdır. Gökyüzünde olan güvercinler evcil olmayandır. Ama evcil olanlar gökyüzüne bırakıldığı zaman beslenemezler ve yaşam süreleri kısa olabilir. Evcil olanları beslediğimiz için doğa da beslenebilmesi zor olabilir. Bu konudaki duyarlılığı elden bırakmamak gerekir” sözlerine yer verdi.
“En hassas konulardan biridir onların bakımlarının doğru yapılması”
Şu an ortalama 60-65 tane güvercininin olduğunu söyleyen Rençber, “Ocak ayından sonra 5.aylarda aşıları geliyor. Aşılarını yaptıktan sonra sene sonunda da 11. ayın 2.haftasından sonra(tüy ayı) da aşı yapıyorum. Bunları yılda iki defa yapıyorum. En hassas konulardan biridir onların bakımlarının doğru yapılması. Bunların vitaminleri, ilaçlamaları, buğday ve karışık özel yemleri, su haricinde özel içecekleri, özel vitaminleri bulunur.10 çeşit vitamin karıştırıp onlara haftada 1 gün veririm. Tedavi süreçleri hastalık ayları gelmeden önce yapılması gerekir yoksa hastalık olursa ortalama 50 güvercinden 15 tanesi telef olur. Güvercinlerimin tedavi süreçleri sırasında aşamadığım bir durum da olabiliyor. Her yıl hastalık oluyor. Bu hastalıkların ne olduğunu bulana kadar ve tedavisini yapana kadar ortalama 10-15 tane güvercinim ne yazık ki ölüyor” dedi.
Yumurtlama döneminde hassas olunması gerektiğini belirten Rençber, “yumurtlayacak olan güvercinlerine 1 hafta gibi bir süre zarfında onlara karışmam ve erkeklerden bir süre ayrı tutarım. Çünkü tam tersi gibi bir durumda ateşlenebilir veya hastalanabilir. Bazı zamanlarda yumurtlamada zorlanan güvercinlere ateş düşürücü ve ağrı kesici iğneler yaparım. Eğer dişi yumurtladıktan sonra yorgun veya rahatsızsa bu takviyeyi mutlaka yaparım” dedi.
“Güvercinlerimizin eğitmen güvercinleri var”
Güvercinlerinin, eğitmen güvercinler tarafından eğitildiğini söyleyen Rençber, bu eğitimin nasıl gerçekleştiğini bizlere şöyle aktarıyor;
“Güvercinlerin de öğretmenleri var. Nasıl biz insanların ilkokulda öğretmenleri varsa onların da kendine göre öğretmenleri var. Eğitmen güvercinleri, arkasından gönderip eğitiyoruz. Bunun yanı sıra, yavru güvercinlerimin uçuş eğitiminde yavaş yavaş uçmayı öğretirim. Eğer uçabilecek duruma gelirlerse 6 ay veya 1 yaşına kadar eğitmen güvercinin peşinden gider gelir. Sene de ortalama 20-25 tane güvercinimi eğitiyorum, her güvercinin kendine has uçma karakterleri var.”
Uçuş saatlerinin kışın ortalama 16.00-17.00 arasında olduğunu, yazın ise 18.00-19.00 arasında olduğunu ifade eden Rençber, “Hava durumu onlar için herhangi olumsuz zorluklar yaratabilir. Esintili ve rüzgârlı havalarda onların dengesi bozulabiliyor. Sıcak havalarda aşırı terledikleri zaman ateşleniyorlar. Olumsuz hava koşullarında hemen aşağıya indiriyor ve yuvalarına katıyorum” dedi.
Gökyüzüne güvercini attığı zaman olumsuz hava koşulu yaşandığında önceliğinin onların sağ salim indirmek olduğunu vurgulayan Rençber, süreci şöyle anlattı:
“Eğer güvercinlerimi aşağıya indirmeyi başaramazsam, yağmur bulutu veya fırtına gibi olumsuz hava koşulları dengelerini kaybetmelerine sebebiyet veriyor ve onları farklı yere götürüyor. Güvercinleri bu durumda evini kaybediyor. Yolunu kaybettiği zaman uzak yerlere gitmişse geri döndüremediğim oldu. Onları çağırdığım zaman gelen de oldu. Bu biraz ilginç gelebilir belki ama tıpkı insanlar nasıl evini biliyorsa onlarda öyle biliyorlar ve beni tanıyorlar.”
“Güvercin değil matkaba bağlı güvercin profilli maket kullanılmalı”
Havada olan güvercinleri indirmek için bir başka güvercin kullanan insanlarında olduğunu söyleyen ve bu yöntemi kullanmayı tercih etmediğini vurgulayan Rençber, “Güvercinlerim bir başka terasa veya başka bir yere konduğu zaman onları çağırdığımda kendileri geliyorlar. Havada olan güvercinlerimi matkaba bağlı güvercin profilli maket yardımı ile indiriyorum. Güvercinlerim onu güvercin sanıp iniyorlar Bir başka güvercin kullanmak doğru değil. Çünkü o güvercin zarar görebiliyor, hastalanabiliyor, ölebiliyor. Güvercin değil matkaba bağlı güvercin profilli maket kullanılmalı. Güvercinlerimize zarar vermeyelim” dedi.
Kuş kahvehanesinde her akşam toplanıldığını ve kuşlar hakkında konuştuklarını söyleyen Rençber, “Herkes herkesin kuşuna yorum yapıyor. Kimin kuşu daha iyi diye. En çok konuşulanlar arasında yeni yetişen yavrular var. Mesela Mart ayında yavru alırlar onları yetiştirirler ve o senenin içinde en iyi yavru kimdeyse ilgi odağı onlar olur” sözlerine yer verdi.
“Onlara saygı duyun ve sevginizi onlardan esirgemeyin.”
Güvercinlerin de diğer evcil hayvanlar gibi olduğu belirten Rençber sözlerine şöyle devam ett:
“İlaçlarını, vitaminlerini, aşılarını, eksik etmeyin. Güvercinlere saygı duyun ve sevin onlardan bunları eksik etmeyin. Güvercinlerden korkmayın onlar korkulacak bir hayvan değil tıpkı her hayvan gibi onlar da sevgi duyulacak hayvanlardır.Yavrularımı beslemek, onlarla vakit geçirmek iyi geliyor bana. Yıllardır besliyorum ve çok seviyorum çevremde herkes tarafından da bilinir. Bu nedenle de “Kuşçu” olarak anılıyorum”