
Van Depreminin 13. Yıl dönümünde DEM Parti, Van Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB öncülüğünde anma düzenlendi.
Sedat Türlü – (Çukurova Bülten Haber Merkezi)
Van Depreminin 13. Yıl dönümünde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (Dem Parti), Van Büyükşehir Belediyesi ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), öncülüğünde depremde yaşamını yitirenler bir dizi etkinlikte anıldı. Anma etkinliği ilk olarak Dem Parti Van İl Örgütü binasında düzenlenen basın açıklaması ile başlarken devamında Akköprü parkında bulunan deprem anıtı önünde çelenkler bırakılarak tekrar açıklama yapıldı. Deprem anıtı sonrası Van Kent Meydanında Belediyeler ve Sivil Toplum Örgütleri deprem görselleri ve araç gereçlerinin yer aldığı stantlar kurarak duyarlılık çağrısı yaptı.
Etkinliklerde Çukurova Bülten’e konuşan DEM Parti Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, seçilmiş belediyelere hükümetin tüm olanaklarını seferber etmesi gerektiğini dile getirirken, TMMOB İl sekreteri Engin Işık, Depremden sonra yıkılması gereken birçok binanın halen yıkılmadığının altını çizdi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van şube başkanı Baran Bulut Balkan ise depremin herkesin ortak sorunu olduğunu söyledi.
‘Ağır hasarlı 15 bin yapı yıkılmadı’
TMMOB il sekreteri Işık, “Deprem sonrasında yaklaşık 15 Bin yapının yıkılması kararı çıkmıştı ancak geçen 13 yıla baktığımızda bu yapıların halen yıkılmadığını görüyoruz. Bu durum o yapılarda oturanlar için olumsuzluk yaratıyor. Van deprem kenti yarın bir gün deprem olduğu takdirde orada yaşayanların yine acılarına şahit olacağız. O nedenler oraların yıkılmasını istiyoruz” dedi.
‘Japonya Örneği’
Işık, konuşmasının devamında Van’ın deprem kenti olduğuna işaret ederek çözümde Japonya örneğini verdi; “Japonya’da 9-10’luk depremler oluyor ancak orada yaşayan insanlar yerinden bile oynamıyor. Ama burada küçük ölçekli bir depremde hemen kendimizi dışarı atıyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki yaşadığımız evler depreme yeterince dayanıklı değil. Kayyumların deprem sonrası 8 yıl olması biz meslek örgütlerinin deneyimlerini paylaşmasına ve koordinasyon oluşturmamıza engel olmuştu. Yerel seçimlerden sonra seçilmiş belediye ile ilk yaptığımız iş Afet Koordinasyonu oluşturmak oldu.”
‘Hükümet olanakları seferber etmeli”
DEM Parti Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi’de aynı şekilde kayyumların yönetiminde Van’ın 8 yıl boyunca depreme dair bir çalışma yapamadığını ve seçimlerden sonra ise borç yükü ile alınan belediyelerin hizmet yapmasının önünün kesildiğini söyleyerek şunları ifade etti; “Yerel seçimlerden sonra Büyükşehir Belediyesi, meslek örgütleri ile Afet Koordinasyon Merkezi kurdu. Bu durum gösteriyor ki seçilmişlere kayyum atamak aynı zamanda depreme hazırlığında önünü kesmektir. Merkezi hükümetinde tüm olanaklarını belediyelere sunması gerekiyor ki depreme dayanıklı dirençli kentler inşa edilsin.”
Dilekçi, konuşmasının sonunda halka tedbir çağrısı yaptı; “Halkımız yapı inşa ettiğinde belediyeye ilk aşamada başvurmalı ve teknik sorumlulukları yerine getirmeli. Herkes şahsi tedbirlerini yerine getirmeli ki depreme dayanıklı bir kent olalım.”
‘Afet öncesi çalışmalar daha değerli’
Van, İMO Şube Başkanı Balkan ise, 13 yıldır deprem gerçeğini hatırlatmak ve kayıpları anmak için etkinlikler yaptıklarını hatırlatarak, “Bu süreçte çalışmalarımız daha anlamlı çünkü Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri daire başkanlığı tüm aşamalarda yanımızda duruyor ve bizlerde yapı envanteri ile afet sonrası toplanma alanlarının halka deklaresi konularının üzerinde duruyoruz. Bugün sergimizde de bunu anlatmak istedik. Çünkü afet sonrası çalışmalar afet öncesi çalışmalar kadar değerli olmuyor. Çünkü afet öncesinde hasarlı bir yapıyı tespit edip yıktığınızda sonrasında süreci yürütme daha da kolaylaşıyor” sözlerini söyledi.
‘3 aşamalı planlamalarımız var’
Deprem sonrasında sağlıklı bir imar çalışmasının olmadığını ve bu durumun kente zarar verdiğine dikkati çeken Balkan, “Biz meslek örgütleri olarak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin de dahil olduğu bir platformu çok önemsiyoruz. Herkesin aynı masada bu kenti tartıştığı, ortak aklı çok önemsiyoruz. Bundan sonraki süreçte 3 aşamalı planlamalarımız olacak. Yapı stoğu envanteri yani öncelikli yapıların tespiti, akabinde ağır hasarlı yapıların performans analizleri ve tam anlamıyla mühendislik analizleri ile tespitini yapıp son aşamada yerinde dönüşüm modelleri ile süreci tamamlıyoruz. Ağır hasar tespiti yapıldığı zaman haneyi ikna, kira yardımı gibi olgular yerine gelmeli ki hanede yaşayanların barınma sorunu yaşamasının önüne geçebilelim” ifadelerini kullandı.
Balkan son olarak, Depremin sadece yerel yönetimler, meslek örgütleri ve diğer paydaşların sorunu olmadığını, herkesin ortak sorunu olduğunu söyleyerek herkesin bu konuda güçlü bir şekilde masalarda sesini çıkarması ve süreçleri koordine eden merkezlerde yer alması çağrısında bulundu.