Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, yerel seçimlere 36 siyasi partinin katılabileceğini duyurdu.
YSK’da açıklama yapan Yener, seçim takviminin 1 Ocak itibarıyla işlemeye başladığını, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun kapsamında da seçimlere girme yeterliliğine sahip partilerin belirlendiğini söyledi.
Yener, “31 Mart’ta gerçekleşecek olan yerel seçimlerin tüm siyasi partilerimize, seçmenlerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Yener başkanlığında yaklaşık 1 saat süren YSK toplantısında, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu kapsamında siyasi partilerin seçime girebilmesi için seçimlerden en az 6 ay önce illerin yarısında teşkilat kurmaları, büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gruplarının olması gibi şartlara bakıldı.
Seçimin başlangıcından oy verme gününe kadar olan süreçteki iş ve işlemler, YSK tarafından ilan edilen seçim takvimine göre yürütülecek. BBC’nin haberine göre; Takvim kapsamında bugün muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanacak.
Seçime katılacak partiler
Adalet Birlik Partisi
Adalet Partisi
Adalet ve Kalkınma Partisi
Anadolu Birliği Partisi
Anavatan Partisi
Aydınlık Demokrasi Partisi
Bağımsız Türkiye Partisi
Büyük Birlik Partisi
Büyük Türkiye Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
Demokrasi ve Atılım Partisi
Demokratik Sol Parti
Demokrat Parti
Emek Partisi
Gelecek Partisi
Genç Parti
Güç Birliği Partisi
Hak ve Özgürlükler Partisi
Halkın Kurtuluş Partisi
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi
Hür Dava Partisi
İyi Parti
Memleket Partisi
Millet Partisi
Milliyetçi Hareket Partisi
Milli Yol Partisi
Saadet Partisi
Sol Parti
Türkiye İşçi Partisi
Türkiye Komünist Hareketi
Türkiye Komünist Partisi
Vatan Partisi
Yeniden Refah Partisi
Yenilik Partisi
Yeni Türkiye Partisi
Zafer Partisi
Seçim takvimi
Seçmen listeleri 4 Ocak 2024 Perşembe günü saat 08.00’de askıya çıkarılacak ve 17 Ocak 2024 Çarşamba günü saat 17.00’de askıdan indirilecek.
27 Ocak’ta siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yeri belirlenecek.
7 Şubat’ta seçmen kütükleri kesinleşecek ve seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi başlayacak, bu süreç 11 Şubat’ta tamamlanacak.
Siyasi partiler aday listelerini 20 Şubat’ta saat 17.00’ye kadar teslim edecek.
3 Mart’ta kesin aday listeleri il ve ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek.
21 Mart’ta seçim propagandası ve yasaklar başlayacak.
31 Mart’ta da yerel seçimler yapılacak.
Yerel seçimlerle ilgili olarak ayrıca, güneşin doğuş ve batış saatlerindeki farklılık dikkate alınarak 32 ilde oy verme saatleri 07.00-16.00 olarak belirlendi.
Bu iller; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis.
Diğer illerde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak açıklanmıştı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, yerel seçimlere 36 siyasi partinin katılabileceğini duyurdu. YSK’da açıklama yapan Yener, seçim takviminin 1 Ocak itibarıyla işlemeye başladığını, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun kapsamında da seçimlere girme yeterliliğine sahip partilerin belirlendiğini söyledi. Yener, “31 Mart’ta gerçekleşecek olan yerel seçimlerin tüm siyasi partilerimize, seçmenlerimize […]